Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργίας Αφίσας

Το Εθνικό Κέντρο «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ» προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό
Δημιουργίας Αφίσας – ζωγραφικού έργου με τίτλο: «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ».

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021


Πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν θα γίνεται δεκτή καμία υποψηφιότητα.

Το Εθνικό Κέντρο «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ» προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Αφίσας – ζωγραφικού έργου με τίτλο: «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ».
Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ) καλούνται να εμπνευστούν από τα οφέλη της άσκησης στην υγεία (σωματική, ψυχική, πνευματική) και να δημιουργήσουν αφίσα διαστάσεων Α2 η οποία θα συνοδεύεται από σχετική λεζάντα – μήνυμα (ενσωματωμένη στην αφίσα), με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συνομηλίκων τους και την προτροπή τους προς τη συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα οφέλη της σωματικής άσκησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να μεταφέρουν το θετικό μήνυμα της άσκησης στους συνομηλίκους τους.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο). Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές ατομικές ή ομαδικές συμμετοχές. Κάθε μαθητής ή ομάδα θα συμμετέχει αποκλειστικά με ένα έργο.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές.
Η συμμετοχή των μαθητών /-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας που φοιτούν και των γονέων και/ή κηδεμόνων τους. Η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων απαιτείται επίσης και για τη δημοσίευση-δημοσιοποίηση του έργου των μαθητών.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Διαστάσεις έργου: Α2 (χαρτί, χαρτόνι κλπ)
Απεικονιστικό μέσο: οποιοδήποτε (ακουαρέλα, μολύβι, πενάκι, κάρβουνο, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και ψηφιακά μέσα)
Τρόπος αναπαράστασης: οποιοσδήποτε (κολάζ, γελοιογραφία, κόμικ)
Μήνυμα: εκτός από το απεικονιστικό μέρος η αφίσα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σλόγκαν (λεζάντα ή μήνυμα) με ελεύθερη τοποθέτηση, σύμφωνα με την έμπνευση των μαθητών.
Διάταξη: η διάταξη του έργου θα είναι κατακόρυφη ενώ στο κάτω τμήμα της αφίσας θα μείνει ελεύθερη μια λωρίδα πλάτους όχι μικρότερου των 5 εκατοστών
Ανάλυση: σε κάθε περίπτωση η ανάλυση του σκαναρισμένου ή ψηφιακού αρχείου που θα αποσταλεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 dpi.

Υποβολή υποψηφιοτήτων
– Κάθε έργο θα πρέπει να συνοδεύεται από: τον τίτλο του έργου (όπως αναφέρεται στη λεζάντα – μήνυμα του έργου), το/τα ονοματεπώνυμα των μαθητών, το σχολείο, την τάξη και το τμήμα στο οποίο ανήκουν οι μαθητές, την πόλη/χωριό, το Νομό, το τηλέφωνο και το email του σχολείου, του γονέα και του μαθητή.
– Πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των μαθητών και των γονέων τους ότι το έργο είναι προϊόν προσωπικής δημιουργίας και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους μαθητές και παραχωρούνται προς χρήση
του Εθνικού Κέντρου «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ» που προκηρύσσει τον διαγωνισμό.
– Τα έργα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσβάλουν τα χρηστά ήθη, ούτε να προσβάλουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων. Σε τέτοια περίπτωση θα ακυρώνονται και θα διαγράφεται η συμμετοχή των διαγωνιζομένων.
Τα έργα θα αποσταλούν μέσω της φόρμας που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας και επισυναπτόμενα τα στοιχεία του έργου: – 1. αφίσα, – 2. συνοδευτικό σημείωμα – αξιολόγηση, – 3. υπεύθυνη δήλωση των μαθητών και των γονέων τους για τα πνευματικά δικαιώματα, έως και την 1 η Μαρτίου 2021.
Πέραν της ημερομηνίας αυτής δε θα γίνεται δεκτή καμία υποψηφιότητα.

Υλικό και πηγές που μπορεί να είναι χρήσιμα για το έργο σας θα δείτε στο www.exerciseismedicine.gr

Επικοινωνία – Πληροφορίες:
Φλώρα Ζαράνη, Δρ. Βιολόγος, ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, florazarani@gmail.com

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

– Οι υποψηφιότητες θα κριθούν από την οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού που αποτελείται από:

1. Φιλίππου Αναστάσιος (Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, μέλος του ΔΣ του «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ»)
2. Ζαράνη Φλώρα (Δρ. Βιολογίας, μέλος του «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ»)
3. Σούμας Μιχαήλ (Αρχιτέκτονας)
4. Λεοντιάδου Στεφανία (Αρχιτέκτων – Ζωγράφος – Αθλήτρια)
5. Νταλαχάνη Καλλιρρόη (Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής)

Η αξιολόγηση των έργων θα στηριχθεί στα παρακάτω κριτήρια:

• Συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού
• Ποιότητα έργου, αρτιότητα εκτέλεσης
• Δημιουργικότητα
• Πρωτοτυπία
• Καινοτόμος πρόταση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ» – ΒΡΑΒΕΙΑ

Η υποβολή της υποψηφιότητας των μαθητών στο διαγωνισμό και η καταχώρηση των έργων τους θα γίνει μέσω της φόρμας υποβολής υποψηφιότητας που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας, έως και την 1 Μαρτίου 2021 από τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας όπου φοιτούν οι μαθητές. Τα έργα των νικητών και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ έργα των μαθητών θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου www.exerciseismedicine.gr

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου στις 3 Μαΐου 2021.
Το βραβείο που θα λάβει η αφίσα που θα προκριθεί θα είναι δωροεπιταγή ύψους 200 ευρώ από κατάστημα αθλητικών ειδών.
Το χρηματικό έπαθλο του πρώτου βραβείου και 2 τιμητικοί έπαινοι (χωρίς χρηματικό έπαθλο) θα δοθούν στους νικητές στις 10 Μαΐου 2021 και ώρα που θα ανακοινωθεί, στην έδρα του Εθνικού Κέντρου «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ», Μικράς Ασίας 75, Αθήνα, ΤΚ 11527, Γουδή, Κτίριο 16, Ισόγειο, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.Οι μαθητές που θα βραβευθούν θα προσκομίσουν και το έργο τους το οποίο θα παραμείνει στο Εθνικό Κέντρο.

Τα έργα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν έσοδα από τη χρήση του υλικού του διαγωνισμού.

– Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
– Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους
– Θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από το γονέα/κηδεμόνα του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

Έγκριση Διαγωνισμού από το Υπουργείο Παιδείας (pdf)

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας – Ο Διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.