Η σύσταση του σώματος επηρεάζει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τη σχέση της με τον κίνδυνο θνησιμότητας. Αν και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα εκφράζεται συνήθως αναγόμενη ως προς το συνολικό σωματικό βάρος, ως ένας εύκολος τρόπος κανονικοποίησης αυτής της παραμέτρου σε διαφορετικά μεγέθη σώματος, αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης σε 2.905 ενήλικες κατά τη διάρκεια της περιόδου 1970 έως 2016, υποδηλώνουν ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα πρέπει να ανάγεται ως προς την άλιπη σωματική μάζα, καθώς αυτό ενισχύει την προγνωστική της ικανότητα.
Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη (ή η κορυφαία επιτευχθείσα) πρόσληψη οξυγόνου αναγόμενη ως προς την άλιπη σωματική μάζα (VO2peak/FFM) εμφάνισε αντίστροφη σχέση με τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας, με καρδιαγγειακές παθήσεις και με τη θνησιμότητα από καρκίνο, με τον σχετικό κίνδυνο να μειώνεται αντίστοιχα κατά 16,2%, 8,4% και 8,0% ανά 1 mL/kg άλιπης μάζας/min. Επίσης, περαιτέρω αξιολόγηση της προγνωστικής αξίας της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας έδειξε ότι, όταν αυτή εκφράζεται ως VO2peak/FFM, αποτελεί σημαντικά ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη της θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας σε σχέση με την έκφρασή της ως προς το συνολικό σωματικό βάρος.
Έτσι, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανάγουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα ως προς την άλιπη σωματική μάζα, όταν αυτό είναι εφικτό, ειδικά σε γυναίκες, σε άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος και σε άτομα υψηλού κινδύνου για τα οποία επιβάλλεται βέλτιστη προγνωστική δυνατότητα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο: Cardiorespiratory_Fitness_Normalized_to_Fat_Free.12