Skip to content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: 30 Σεπτεμβρίου 2022

93567860_1068729596835133_9054363939885809664_n

Exercise is Medicine-Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τα τελευταία χρόνια οι καθημερινές συνήθειες των εφήβων έχουν αλλάξει εξαιτίας των νέων τρόπων διάθεσης του ελεύθερου χρόνου τους (τηλεόραση, διαδίκτυο, βιντεοπαιχνίδια). Οι καθιστικές δραστηριότητες αντικατέστησαν τη σωματική άσκηση, και αυτή η αλλαγή συνέπεσε –μεταξύ άλλων– µε την αύξηση των ποσοστών των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Επίσης, τα άτομα που έχουν υιοθετήσει καθιστική ζωή συχνά παρουσιάζουν μεταβολικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι σχολικής ηλικίας (5-17 ετών) πρέπει να συμμετέχουν σε καθημερινή μέτρια ή έντονη σωματική άσκηση 60 λεπτών ή μεγαλύτερης διάρκειας, η οποία να είναι κατάλληλη για την ανάπτυξή τους και να τους δημιουργεί ευχαρίστηση, όπως το παιγνίδι και η συμμετοχή τους σε διάφορα αθλήματα.

Εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ευρώπη και Αμερική  διαπίστωσε ότι μόνο το 23% των παιδιών ηλικίας 11 ετών ασκούνται συστηματικά, ενώ οι 15χρονοι έφηβοι ασκούνται πολύ λιγότερο (κατά μέσο όρο 15%). Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα κορίτσια, σε όλες τις χώρες και τις ηλικιακές ομάδες, είναι λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια, με το χάσμα των φύλων να αυξάνεται με την ηλικία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων, είναι χειρότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο και μάλιστα επιδεινώνεται διαχρονικά. Ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν, μεταξύ 146 χωρών, στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το 2016 είχε πέσει στην 87η θέση!

Το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου που έχει η τακτική σωματική άσκηση στην πρόληψη και συμπληρωματική θεραπεία  ασθενειών ή παθήσεων, οδηγώντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους της υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  σχεδιάσαμε και προτείναμε στο Υπουργείο Παιδείας δυο δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και εφήβων για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και απώτερο στόχο τον περιορισμό της καθιστικής ζωής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης στους νέους μας.

Τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα, με τον γενικό τίτλο «Η άσκηση είναι φάρμακο», απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΑΙΘ) και πραγματοποιούνται από τον Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής της σχολικής μονάδας, στην αίθουσα διδασκαλίας, δια ζώσης, ή εξ’ αποστάσεως.

 

Οι συνολικές δράσεις του Εθνικού Κέντρου που αφορούν την Παιδεία υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας https://exerciseismedicine.gr/paideia/

 Τα ΒΙΝΤΕΟ που αφορούν την προώθηση της άσκησης στους νέους αποτελούν μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουν σχεδιαστεί από το Εθνικό Κέντρο, έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ και με χαρά τα μοιραζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας.