Skip to content

139 ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί, κυβερνητικά Ιδρύματα και αθλητικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου “Exercise is Medicine-Greece”, δημοσιεύουν την άποψη για την ανάγκη μιας «Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Προώθηση της Σωματικής Δραστηριότητας»

Εικόνα1

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της άνοιας, της κατάθλιψης και του καρκίνου, εμφανίζουν αύξηση παγκοσμίως και συχνά συνδέονται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι χαμηλότερα από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων, των εθνικών Συστημάτων Υγείας και συνολικά της κοινωνίας.

Ως απόκριση σε αυτή την τάση, πολλοί οργανισμοί συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο τον Απρίλιο του 2021 και υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Αμβούργου». Αυτή αντιπροσωπεύει μια διεθνή δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της υγείας των ατόμων στην κοινότητα και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Καθώς οι γιατροί και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης εστιάζουν πρωτίστως στο άτομο, η «Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση της Σωματικής Δραστηριότητας» καλεί όλους σε συνεργασία, για να διατηρήσουν τον ασθενή τους σωματικά δραστήριο, αλλά και να είναι υπεύθυνοι στις κοινότητές τους και σε όλα τα επίπεδα, ώστε να βελτιώσουν την υγεία όλου του πληθυσμού. Η «Διακήρυξη του Αμβούργου» καλεί τους εθνικούς και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης σε επίπεδο πληθυσμού και στα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Η «Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση της Σωματικής Δραστηριότητας» καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην κοινότητα: ενεργά νοσοκομεία, ειδικούς της άσκησης, κοινοτικές υπηρεσίες και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, να επιτύχουν βιώσιμους στόχους υγείας για τους ασθενείς τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) υπογραμμίζει τη στήριξή της σε αυτή την πρόταση με αντίστοιχο δελτίο τύπου: https://www.olympics.com/ioc/news/ioc-reiterates-its-support-for-the-hamburg-declaration-to-tackle-physical-inactivity

Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ δημιούργησαν, επίσης, την παγκόσμια δράση «Να είμαστε δραστήριοι», με ένα ισχυρό μήνυμα μέσω της Ολυμπιακής Ημέρας στο κοινό και με προσεγγίσεις εκατομμυρίων συμμετεχόντων: Millions of people moved for Olympic Day 2023 around the world (olympics.com).

 

Διαβάστε τη δημοσίευση εδώ:
Steinacher JM, et al. BMJ Open Sport & Medicine 2023;0:e001626. doi:10.1136/bmjsem-2023-001626