Skip to content

Επιδράσεις της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού

eim-epidraseis-tis-askisis-ston-emvoliasmo

Επιστημονική μελέτη συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από μέλη του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine-Greece» ανέδειξε ότι τα υγιή άτομα που επιδίδονταν συστηματικά σε αερόβια άσκηση παρουσίασαν, ως απόκριση στον εμβολιασμό τους, αυξημένα αντισώματα έναντι της γρίπης σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που δεν ασκούνταν. Αυτή η ευεργετική επίδραση της χρόνιας άσκησης συσχετίστηκε θετικά με το ανδρικό φύλο και την αύξηση της ηλικίας.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αύξησαν τα αντισώματα σε υγιή άτομα ως απόκριση στον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης και η επίδραση αυτή εμφανίστηκε τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από το χρόνο του εμβολιασμού. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή λόγω της χαμηλής ποιότητας των αναφερομένων στοιχείων στις αντίστοιχες μελέτες. Η οξεία άσκηση (δηλ. μία μεμονωμένη συνεδρία) δεν είχε κάποια επίδραση στα επίπεδα των αντισωμάτων, ως απόκριση στον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Τα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης/σωματικής δραστηριότητας στα επίπεδα των παραγόμενων αντισωμάτων ως απόκριση σε άλλα εμβόλια πέραν της γρίπης είναι πολύ περιορισμένα και, ως εκ τούτου, ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ