Skip to content

Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την αγγειογένεση στον πλακούντα χωρίς να αυξάνει το οξειδωτικό στρες ή το στρες του ενδοπλασματικού δικτύου

eim-i-askisi-kata-tin-egkimosini

Παρά τις πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, ορισμένες επιφυλάξεις διατηρούνται σχετικά με το κατά πόσο η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του πλακούντα.

Σε πρόσφατη μελέτη, δείγματα πλακούντα συλλέχθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό από 29 υγιείς μητέρες που γέννησαν τελειόμηνα νεογνά. Είκοσι μία από τις γυναίκες αυτές συμμετείχαν σε τυπικό πρόγραμμα άσκησης ήπιας ή μέτριας έντασης, από τα μέσα της κύησης (16η – 20η  εβδομάδα) έως τον τοκετό, ενώ οκτώ γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ασκούνταν αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η άσκηση ήπιας και μέτριας έντασης αυξάνει την αγγειογένεση χωρίς να αυξάνει το οξειδωτικό στρες ή το στρες ενδοπλασματικού δικτύου στον πλακούντα υγιών εγκύων. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την υιοθέτηση της τακτικής σωματικής άσκησης ως μέρος της τυπικής φροντίδας για τις έγκυες γυναίκες. Μελλοντικές έρευνες χρειάζεται να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη της άσκησης όσον αφορά την αγγειογένεση σε παθολογικές εγκυμοσύνες.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:  Exercise_in_Pregnancy_Increases_Placental.6