Skip to content

Η άσκηση ως μέσο βελτίωσης της κοινωνικής νόησης

eim-i-askisi-veltionei-tin-koinoniki-noisi

Η ικανότητα ενίσχυσης της κοινωνικής γνωστικής αντίληψης μέσω της συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες και άσκηση έχει επιδράσεις σε πολλές πτυχές της ζωής όπως, για παράδειγμα, στις σχέσεις και την αποδοχή από τους συνομηλίκους, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, και στην επαγγελματική επιτυχία.

Συγκεκριμένα, όπως αναδεικνύουν πρόσφατες μελέτες:

– Οι λειτουργίες του αυτόνομου και του κεντρικού νευρικού συστήματος που εξελίχθηκαν για την αντιμετώπιση πολύπλοκων κοινωνικών συστημάτων καθορίζουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών γνωστικών ικανοτήτων, αλλά είναι επίσης ευαίσθητες στη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση.

– Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μία συνεδρία άσκησης αντοχής και η αερόβια ικανότητα (καρδιοαναπνευστική αντοχή) επηρεάζουν τις πτυχές της αναγνώρισης και της ρύθμισης των συναισθημάτων της κοινωνικής νόησης.

– Οι αλλαγές στις λειτουργίες που διαμοιράζονται με άλλες γνωστικές περιοχές και η αυξημένη έκφραση της ωκυτοκίνης μπορεί να ευθύνονται για τα οξέα οφέλη της (μέτριας έντασης) άσκησης αντοχής.

– Η υψηλότερη αερόβια ικανότητα μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένες κοινωνικές γνωστικές ικανότητες λόγω της θετικής συσχέτισής της με την ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και τη λειτουργία και τη δομή των κοινωνικών δικτύων του εγκεφάλου.

 

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο  ΕΔΩ