Skip to content

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του βαθμού κινητικότητας και της εξειδίκευσης της άσκησης σε ηλικιωμένους

eim-i-allilepidrasi-metaxi-tou-vathmou-kinitikotitas

Πολλοί ενήλικες άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν κινητικούς περιορισμούς. Αν και η σωματική άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα των ηλικιωμένων, διαφορές στην αρχική τους (πριν την άσκηση) κινητικότητα προκαλούν μεγάλες διαφορές στις ατομικές αποκρίσεις στην άσκηση, και αυτές οι αποκρίσεις ποικίλουν περαιτέρω ανάλογα με τον τύπο και τη δοσολογία της άσκησης.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει ότι:

  • Η δόση και ο τύπος άσκησης αλληλεπιδρούν με το βαθμό κινητικότητας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
  • Η ταχύτητα βάδισης είναι ένας απλός, έγκυρος και αξιόπιστος δείκτης της κινητικής κατάστασης των ηλικιωμένων
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν περιορισμένη κινητικότητα (ταχύτητα βάδισης μικρότερη από 80 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο) θα πρέπει να ασκούνται ανεξαρτήτως τύπου και δόσης της άσκησης, εφόσον πληρούνται οι συστάσεις για την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
  • Τα ηλικιωμένα άτομα με φυσιολογική κινητικότητα (ταχύτητα βάδισης από 80 εκατοστά έως 1,4 μέτρα το δευτερόλεπτο) θα πρέπει να εκτελούν περισσότερες ασκήσεις ισορροπίας και αντιστάσεων.
  • Οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό κινητικότητας (συνήθεις ταχύτητες βάδισης μεγαλύτερες από 1,4 μέτρα το δευτερόλεπτο) επωφελούνται περισσότερο από ειδικές ασκήσεις ισορροπίας, δύναμης και ισχύος σε υψηλές δόσεις, οι οποίες εκτελούνται περιοδικά.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: The_Interaction_between_Mobility_Status_and.3