Skip to content

Η μειωμένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα αμβλύνει τις μεταβολικές προσαρμογές που παρατηρούνται μετά από έντονη, βραχυπρόθεσμη άσκηση

eim-i-meiomeni-drastiriotita-amblynei-tis-metabolikes-prosarmoges

Δεκαέξι αγύμναστα νεαρά άτομα, 8 άνδρες και 8 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη, συμμετείχαν σε πρόγραμμα έντονης (80%-90% VO2peak), βραχυπρόθεσμης προπόνησης 5 συνεδριών σε χρονικό διάστημα 9 ημερών. Κατά το διάστημα αυτής της σύντομης προπόνησης, οι μισοί από τους ασκούμενους βάδιζαν καθημερινά (επιπλέον) ~5.000 βήματα και οι άλλοι μισοί ~16.000 βήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά την εφαρμογή ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος έντονης προπόνησης, η μείωση των ημερήσιων βημάτων (πέραν της προπόνησης) των ασκουμένων από 16.000 σε περίπου 5.000 βήματα αμβλύνει ορισμένες από τις χαρακτηριστικές καρδιομεταβολικές προσαρμογές που επισυμβαίνουν λόγω της έντονης άσκησης. Η μείωση αυτών των προσαρμογών φαίνεται να είναι πιο χαρακτηριστική  όσον αφορά μεταβολικούς παράγοντες (οξείδωση λιπών και συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα) σε σύγκριση με καρδιαγγειακούς παράγοντες (VO2peak).

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:  Background_Inactivity_Blunts_Metabolic_Adaptations.16