Η καρδιοαναπνευστική αντοχή (αερόβια ικανότητα), η οποία αξιολογείται μέσω μέτρησης της κατανάλωσης (πρόσληψης) οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη υγείας. Η παραδοσιακή μέθοδος αναγωγής της κατανάλωσης οξυγόνου στη συνολική σωματική μάζα δεν είναι η βέλτιστη, διότι κύριος παράγων της αερόβιας ικανότητας είναι η μυϊκή μάζα και όχι το λίπος και το εξωκυττάριο υγρό των ιστών.
Μελέτη 165 υγιών εφήβων, εκ των οποίων 48% αγόρια, με μέση ηλικία 14 ετών που υποβλήθηκαν σε τυπική καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και αξιολογήθηκαν ως προς τη σύσταση σώματός τους μέσω της μεθόδου της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, έδειξε ισχυρή γραμμική σχέση μεταξύ της μυϊκής μάζας και της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου.
Ειδικότερα, οι διαφορές στη μυϊκή μάζα μεταξύ των δύο φύλων εξηγούν την πλειονότητα των διαφορών στην καρδιοαναπνευστική αντοχή τους. Έτσι, προτείνεται μια νέα εξίσωση πρόβλεψης της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου, η οποία λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα και είναι περισσότερο ακριβής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εξισώσεις που βρίσκονται σε τρέχουσα κλινική χρήση.
Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για αναδείξουν εάν η μυϊκή μάζα αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της καρδιοαναπνευστικής αντοχής σε εφήβους με καρδιολογικά και άλλα νοσήματα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο: Skeletal Muscle Mass Is Linked to Cardiorespiratory Fitness in Youth