Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 29 Σεπτεμβρίου 2022

eim-imera-kardias-2022

Exercise is Medicine-Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 29 Σεπτεμβρίου 2022

 – Το Εθνικό Κέντρο “Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς” συνιστά την άσκηση ως σημαντικό μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων

Την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς επέλεξε το Εθνικό Κέντρο “Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς” για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα η αναλογία θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάντα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα ετησίως, και σε αναγωγή σε όλο τον πληθυσμό της χώρας θα λέγαμε ότι αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του Δήμου Ναυπλιέων μαζί με αυτόν του δήμου Μονεμβασιάς!!!

Οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αρτηριακή νόσο. Οι παθήσεις αυτές οδηγούν κάθε χρόνο 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην πρώιμη απώλεια της ζωής τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αναρωτηθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να φροντίσουμε την καρδιά μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας είναι η συστηματική άσκηση, ή ακόμα και η αύξηση της καθημερινής μας σωματικής δραστηριότητας. Στόχος είναι τα 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα μοιρασμένα στη διάρκεια της εβδομάδας. Μην ξεχνάμε ότι σωματική δραστηριότητα δεν αποτελούν μόνο τα διάφορα αθλήματα, αλλά μπορεί να είναι και το παιχνίδι με τα παιδιά μας σε εξωτερικούς χώρους, οι εργασίες του νοικοκυριού, το περπάτημα, ή ο χορός!

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, και αυτό βέβαια ισχύει και στην περίπτωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε και τη μεγάλη σημασία της Άσκησης ως μέσου καρδιακής αποκατάστασης με πολλαπλά άμεσα ή έμμεσα οφέλη για τους ασθενείς και αυτής της κατηγορίας νοσημάτων. Το Εθνικό Κέντρο «η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση και στη χώρα μας και την ανάπτυξη και εξάπλωση Προγραμμάτων Άσκησης και Αποκατάστασης για ασθενείς με διαγνωσμένα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Η Ομάδα Εργασίας «Καρδιαγγειακά Νοσήματα – Αναπνευστικές Παθήσεις – Βαρέως Πάσχοντες» του Εθνικού Κέντρου η «Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» υποστηρίζει με ενθουσιασμό και προωθεί το μήνυμα:

«Η άσκηση είναι φάρμακο για την καρδιά μας»!!