Skip to content

Προφίλ καθιστικής ζωής: Μια νέα προοπτική για τα πρότυπα καθιστικής συμπεριφοράς

eim-profil-kathistikis-zois-

Τα προφίλ καθιστικής συμπεριφοράς αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη νέα προοπτική για την κατανόηση και την καταπολέμηση των, επιβλαβών για την υγεία, τάσεων καθιστικής ζωής.

Τα δεδομένα προήλθαν από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά τη διάρκεια των ετών 2003-2006. Τα διαστήματα καθιστικής συμπεριφοράς προσδιορίστηκαν με τη χρήση επιταχυνσιόμετρου, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανότητες ύπαρξης υψηλού (>20%) κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου 10ετούς πρόβλεψης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.740 άτομα με διακοπτόμενο προφίλ καθιστικής συμπεριφοράς (κάθονταν σε ποσοστό ~32% του συνολικού χρόνου, ανά διαστήματα διάρκειας ≤15 min), 2.453 άτομα με ενδιάμεσο προφίλ (καθιστοί σε ποσοστό ~47% του χρόνου, ανά διαστήματα διάρκειας ≤20 min) και  1.302 άτομα με παρατεταμένο προφίλ (καθιστοί σε ποσοστό ~61% του χρόνου, ανά διαστήματα διάρκειας >20 min). Το πλήρως προσαρμοσμένο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε έδειξε ότι ο υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν πιο συχνός για το ενδιάμεσο και το παρατεταμένο προφίλ καθιστικής συμπεριφοράς σε σύγκριση  με το διακοπτόμενο προφίλ.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχουν και άλλα προφίλ καθιστικής συμπεριφοράς, ενώ απαιτείται εκτενέστερη έρευνα για την πληρέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα προφίλ συμπεριφοράς και τα υποκείμενα χαρακτηριστικά τους συνδέονται με δείκτες υγείας.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο  ΕΔΩ