Skip to content

«Σνακ» άσκησης: Μια νέα στρατηγική για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας

eim-exercise-snacks

Η εξακολούθηση των ανεπαρκών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του καθιστικού τρόπου ζωής, που χαρακτηρίζουν τον γενικό πληθυσμό των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, υπογραμμίζει την ανάγκη για εφαρμογή εφικτών στρατηγικών άσκησης που ταυτόχρονα βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και μειώνουν τις επιπτώσεις της καθιστικής καθημερινότητας στην καρδιομεταβολική υγεία.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν ότι τα «σνακ» άσκησης – που εδώ ορίζονται ως μεμονωμένες περίοδοι σύντομης, έντονης άσκησης που εκτελούνται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας – μπορεί να αποτελούν μια τέτοια στρατηγική.

Τα «σνακ» άσκησης που περιλαμβάνουν 15-30 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης, όπως ποδηλασία ή ανέβασμα σκαλοπατιών, τρεις φορές ημερησίως είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της σωματικής απόδοσης υποκινητικών ενηλίκων.  Αυτή η μορφή άσκησης ενδεχομένως να μπορεί, επίσης, να βελτιώσει  πτυχές της καρδιομεταβολικής υγείας σε άτομα με παχυσαρκία, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της σε κλινικούς πληθυσμούς μένει να τεκμηριωθεί περαιτέρω, καθώς οι υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες  έχουν συμπεριλάβει μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ