Skip to content

Συμβουλευτική Επιτροπή

Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board)

Καθηγητής Γεώργιος Δ. Δημητριάδης, MDDPhil (Oxford)

Ο Καθηγητής Γ. Δημητριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα.  Πήρε το πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το PhD στον Μεταβολισμό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μεγ. Βρετανία. Ήταν Research Fellow στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη στην Mayo Clinic (Πανεπιστήμιο Μινεαπόλεως, Μινεσότα, ΗΠΑ 1980-83) και στο Τμήμα Βιοχημείας και Κυτταρικού Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Μεγ. Βρετανία (1986-1988).

Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του “European Association for the Study of Diabetes” (EASD, 2002-2005) και Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του 41ου Ετήσιου Συνεδρίου του EASD στην Αθήνα το 2005. Από το 2010-2019 ήταν Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΑ «Αττικόν». Το 2015-2017 ήταν Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2016-2019 ήταν μέλος της “Επιτροπής Εκπαίδευσης–Μετεκπαίδευσης” του ΚΕΣΥ, από το 2017-2020 Αναπληρωτής Συντονιστής της “Επιτροπής Σακχαρώδη Διαβήτη“ του ΚΕΣΥ και από το 2017-σήμερα Συντονιστής της “Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας Σακχαρώδη Διαβήτη“ της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υγείας. Από το 2017-σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Είναι κριτής εργασιών σε πολλά ξενόγλωσσα  Ιατρικά Περιοδικά μεταξύ των οποίων τα American Journal of Physiology, Clinical Nutrition, Diabetes Care, Diabetes, Diabetologia, European Journal of Endocrinology, European Journal of Clinical Investigation, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (1) την επίδραση των αντιϊνσουλινικών ορμονών (θυροξίνη, γλυκοκορτικοειδή, αυξητική ορμόνη, αυξητικοί παράγοντες) στην ευαισθησία του ήπατος, των σκελετικών μυών και του λιπώδους ιστού στην ινσουλίνη, (2) τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔτ1 και ΣΔτ2, (3) την παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας και του ΣΔτ2, και έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά μετά από κρίση (peer review) και βιβλία (https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=OVMCmvIAAAAJ).

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος ΠΙΣ.

  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963.
  • Αριστούχος απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (1981).
  • Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1987).
  • Πλαστικός Χειρουργός ειδικευμένος στην Αγγλία (1991-1996).
  • Διδάκτωρ του ΑΠΘ (2000).
  • Aσκεί ιδιωτικά την Πλαστική Χειρουργική από το 1996.
  • Έχει έντονη επιστημονική δραστηριότητα, μέλος Επιστημονικών Εταιριών.
  • Πρόεδρος του 11ου Συνεδρίου Πλαστικής & Επανορθωτικής.
  • Τέως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας.
  • Τέως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη (2011-2018).
  • Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από το 2019.
  • Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Καθηγητής  Κώστας  Β. Μάρκου, Ενδοκρινολόγος

Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1953 όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.  Απεφοίτησε το 1977 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αναγορεύθηκε  Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991. 

Έγινε μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών το 1998 στη βαθμίδα του Λέκτορα. Έγινε Καθηγητής 1ης Βαθμίδας το 2010 με γνωστικό αντικείμενο Παθολογία -Ενδοκρινολογία. Από τον Φεβρουάριο 2016 έως τώρα είναι Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Υπήρξε επί 10ετία επιστημονικός υπεύθυνος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) του Προγράμματος παρακολούθησης των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο, και Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG). Υπήρξε επί 10ετία επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα και υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών αντιμετώπισης των Ιωδιοπενικών διαταραχών σε μαθητικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Επιτροπή Αντιμετώπισης των Ιωδιοπενικών Διαταραχών (Iodine Council to Confront Iodine Deficiency Disorders-ICCIDD) παρά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά μετά από κρίση ως πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας. Είναι κριτής εργασιών σε έγκριτα ξενόγλωσσα  Ιατρικά Περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται 1) στο μεταβολισμό του Ιωδίου και το ρόλο του στη θυρεοειδική λειτουργία 2) στην επίδραση της εντατικής άσκησης στην ανάπτυξη και ενήβωση αθλητών υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και 3) στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την Οστεοπόρωση. Τον Ιούλιο 2019 εξελέγη Βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δρ Γεώργιος Μέτσιος, Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton

Ο Δρ Μέτσιος είναι μόνιμος Καθηγητής στην Κλινική Εργοφυσιολογία στο Faculty of Health, Education and Wellbeing του Πανεπιστημίου του Wolverhampton (Μεγάλη Βρετανία) και Επισκέπτης Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού́ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές έλαβε υποτροφία εξωτερικού από το ΙΚΥ.  Είναι επί μακρόν συνεργαζόμενος ερευνητής στο Action Heart, το μεγαλύτερο κέντρο καρδιαγγειακής αποκατάστασης της Μεγάλης Βρετανίας, και έχει δημοσιεύσει πλειάδα εργασιών σε επιστημονικά́ περιοδικά́ υψηλού́ κυρούς για θέματα σχετικά με την Φυσιολογία της Άσκησης στον φυσιολογικό πληθυσμό αλλά και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (καρδιοαγγειακά, καρκίνο και χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους) (https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=o9ntR_MAAAAJ).  

Έχει διεκδικήσει με επιτυχία ερευνητικές χρηματοδοτήσεις σε Αγγλία και Ευρώπη. Το καινοτόμο και υψηλής απήχησης επιστημονικό́ του έργο έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί για την διαμόρφωση οδηγιών για την υγεία ασθενών από διάφορους έγκριτους οργανισμούς, όπως το European League Against Rheumatism, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το American Society of Clinical Oncology και το British Heart Foundation.

Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας, PhD, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

O Θανάσης Τζιαμούρτας είναι Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο Βιοχημεία της Άσκησης και Πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου.  Είναι επίσης Fellow του American College of Sports Medicine. Αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988 και το 1993 πήρε το πτυχίο Master of Science από το Syracuse University. Το 1993 ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο University of North Carolina at Greensboro των ΗΠΑ απ’ όπου και απέκτησε το διδακτορικό του το 1997. Από το 1999 έως το 2001 δίδαξε στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80. 

Από το 2001 έως τον Ιανουάριο του 2006 δίδαξε ως λέκτορας, από τον Ιανουάριο του 2006 ως το 2011 ως Επίκουρος Καθηγητής και από το 2011 έως το 2016 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον Ιανουάριο του 2016 εξελέγει Καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Παράλληλα, διδάσκει στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση των ενδογενών οπιούχων στο μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, στην επίδραση της άσκησης στην οξειδοαναγωγική κατάσταση και στο ρόλο που παίζει η άσκηση και η φλεγμονή σε βλάβες του μυϊκού και συνδετικού ιστού. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής με το σύστημα κριτών. Το ερευνητικό του έργο έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω από 10000 φορές (https://scholar.google.com/citations?user=l4P-2LYAAAAJ&hl=el&oi=ao).

Γίνε Μέλος του Εθνικού Κέντρου

Καλέστε μας
Επικοινωνία