Skip to content

Η σωματική δραστηριότητα στην πρώιμη παιδική ηλικία

Καταγραφή 15.7.2023

Η σωματική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία έχει θετικές επιδράσεις σε ένα σύνολο παραμέτρων σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι συστάσεις σωματικής δραστηριότητας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, 3-4 ετών, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά ενεργητικού παιχνιδιού και συνολικά τουλάχιστον 180 λεπτά την ημέρα σε ποικίλες σωματικές δραστηριότητες, ενώ για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω η συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας είναι τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως σε μέτρια έως υψηλή ένταση.
Πρόσφατη μελέτη σε 279 παιδιά, ηλικίας 4,5 ± 0,9 ετών, διερεύνησε προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες συμμετοχής, που θα μπορούσαν να προβλέψουν τις τάσεις σωματικής δραστηριότητας των παιδιών από την προσχολική ηλικία έως τα σχολικά χρόνια, εξετάζοντάς αυτούς τους παράγοντες σε έξι διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια 6,3 ± 0,6 ετών.
Τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν την ανάγκη παρεμβάσεων και εκστρατειών δημόσιας υγείας για την αύξηση των ευκαιριών ενασχόλησης, ειδικότερα των κοριτσιών, με σωματικές δραστηριότητες, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία. Επίσης, απαιτούνται πολιτικές και κατάλληλα προγράμματα για την αντιμετώπιση οικονομικών ανισοτήτων, τη διαμόρφωση ενός θετικού γονεϊκού μοντέλου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: ΕΔΩ