Skip to content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Συνεργασία του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου “Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς” με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

cropped-fav.jpg

Το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο συνιστά την άσκηση ως σημαντικό μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων

Την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς επέλεξε το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο “Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς” για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάντα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα.

Η World Heart Federation καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την επίπτωση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, που περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αρτηριακή νόσο. Οι παθήσεις αυτές οδηγούν κάθε χρόνο 20,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόωρη απώλεια της ζωής τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Στην World Heart Federation συμμετέχει ένα διεθνές δίκτυο με περισσότερα από 200 μέλη -οργανώσεις, επιστημονικές εταιρείες, καρδιολογικά ιδρύματα και ενώσεις ασθενών- από περισσότερες από 100 χώρες της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2023, είναι «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας, να γνωρίσουμε την καρδιά μας»! Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με την φροντίδα της καρδιάς μας. Βασικό και πρωταρχικό βήμα για τη φροντίδα της καρδιάς μας είναι να τη γνωρίσουμε· Διότι αγαπάμε και φροντίζουμε αυτό που γνωρίζουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας Καρδιαγγειακά Νοσήματα-Αναπνευστικές Παθήσεις του Εθνικού Κέντρου η “Άσκηση είναι Φάρμακο – Ελλάς” ενώνει τις δυνάμεις της με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας είναι η συστηματική άσκηση, ή ακόμα και απλά η αύξηση της καθημερινής μας σωματικής δραστηριότητας. Στόχος είναι τα 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα μοιρασμένα στη διάρκεια της εβδομάδας. Μην ξεχνάμε ότι, σωματική δραστηριότητα δεν αποτελούν μόνο τα διάφορα αθλήματα, αλλά μπορεί να είναι και το παιχνίδι με τα παιδιά μας σε εξωτερικούς χώρους, οι εργασίες του νοικοκυριού, το περπάτημα, ακόμη και ο χορός!

Σύμφωνα με τη World Heart Federation, σε έναν κόσμο που η γνώση για την υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένη και οι πολιτικές των κρατών ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες, η προσπάθεια υπερνίκησης των εμποδίων και η απόδοση δύναμης, μέσω της γνώσης, στο ίδιο το άτομο να αναλάβει τον έλεγχο της υγείας του έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Διότι, όταν γνωρίζουμε κάτι, το φροντίζουμε πιο αποτελεσματικά. Τόσο η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και η πρόσβαση στην άσκηση διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των καρδιαγγειακών θανάτων συμβαίνει σε χώρες και σε πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού προς μέτριου εισοδήματος και αυτός είναι ο λόγος που το μήνυμα για περισσότερη άσκηση πρέπει να σταλεί κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους υποπληθυσμούς. Η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα είναι υπεύθυνη για το 25% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη δημιουργία ενός πλανήτη με περισσότερη υγεία. Το πρώτο ατομικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με άμεσες ενέργειες, όπως είναι η αντικατάσταση της χρήσης του αυτοκινήτου με το περπάτημα ή το ποδήλατο. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο να υποστούμε ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Η άσκηση βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων που πυροδοτούν στρες και που τις συναντούμε στην καθημερινότητά μας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, και αυτό βέβαια ισχύει και στην περίπτωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τη μεγάλη σημασία της άσκησης ως μέσου καρδιακής αποκατάστασης, με πολλαπλά άμεσα ή έμμεσα οφέλη για τους καρδιολογικούς ασθενείς. Οι δύο εθνικοί φορείς, το Εθνικό Κέντρο «η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση και στη χώρα μας και την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων Άσκησης και Αποκατάστασης για ασθενείς με διαγνωσμένα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Εθνικό Κέντρο η «Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας υποστηρίζουν με ενθουσιασμό και προωθούν τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

«Ας ασκηθούμε, λοιπόν, και ας χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας, ας γνωρίσουμε την καρδιά μας»!