Skip to content

Επίδραση της επιβλεπόμενης αερόβιας άσκησης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη νεογνική καρδιακή λειτουργία

mitera

Πολύ πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε την επίδραση της επιβλεπόμενης, συνιστώμενης αερόβιας άσκησης της εγκύου στην καρδιακή λειτουργία του βρέφους σε ηλικία 1 μηνός. Έγκυες γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα αερόβιας άσκησης, που ακολουθούσε 150 λεπτά επιβλεπόμενης αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα για τουλάχιστον 24 εβδομάδες, είτε στην ομάδα μη άσκησης, που συμμετείχε σε τεχνικές χαλάρωσης 150 λεπτά την εβδομάδα. Πραγματοποιήθηκε υπερηχοκαρδιογράφημα των νεογέννητων (ενός μηνός) βρεφών για την αξιολόγηση της βρεφικής καρδιακής λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η προγεννητική αερόβια άσκηση της εγκύου είχε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας του βρέφους ανεξαρτήτως του φύλου του. Επίσης, το κλάσμα εξώθησης των βρεφών συσχετίστηκε θετικά με το βαθμό συμμετοχής της μητέρας στην άσκηση. Επιπλέον, τα βρέφη υπέρβαρων/παχύσαρκων μητέρων που ασκούνταν αερόβια είχαν αυξημένη κλασματική βράχυνση (fractional shortening). Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν σε άσκηση κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους μπορεί να αποκτήσουν βρέφη με βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία στην ηλικία ενός μηνός. Είναι δε σημαντικό, ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιακή λειτουργία ήταν περαιτέρω ενισχυμένα στα βρέφη που γεννήθηκαν από υπέρβαρες/παχύσαρκες μητέρες.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: ΕΔΩ