Skip to content

Έγκαιρη ανίχνευση εγκεφαλικών μεταστάσεων σε επιβλεπόμενο πρόγραμμα άσκησης ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Έγκαιρη ανίχνευση εγκεφαλικών μεταστάσεων σε επιβλεπόμενο πρόγραμμα άσκησης ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Το 25% περίπου των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν εγκεφαλικές μεταστάσεις, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με τις τρέχουσες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες, η τακτική εξέταση μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI) δεν συνιστάται, εκτός εάν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρόσφατη κλινική μελέτη αξιολόγησε την επίδραση 9μηνου εξατομικευμένου και επιβλεπόμενου προγράμματος άσκησης στην ποιότητα ζωής, την κόπωση και άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με τη νόσο και τη θεραπεία μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Ως μέρος αυτής της μελέτης, γυναίκα ασθενής ακολούθησε τακτικά τις συνεδρίες άσκησης και επιβλέπονταν από τον ίδιο επιστήμονα της άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τον 7ο μήνα της συμμετοχής της, ο γυμναστής της εντόπισε ανεπαίσθητα συμπτώματα (π.χ., αλλαγές στο πρότυπο κίνησης, στην κίνηση των ματιών και στην ισορροπία), τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί ή αναφερθεί από την ίδια την ασθενή ή την οικογένειά της και  ήταν απίθανο να είχαν εντοπιστεί από τον ογκολόγο ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε εκείνο το χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα συμπτώματα συνδέονταν με την άσκηση. Όταν η υποψία εγκεφαλικών μεταστάσεων τέθηκε από τον γυμναστή υπόψη του ογκολόγου, η ανταπόκριση ήταν άμεση και οδήγησε στον έγκαιρο εντοπισμό και τη θεραπεία τους.

Συμπερασματικά, οι εγκεφαλικές μεταστάσεις αυτής της ασθενούς εντοπίστηκαν νωρίτερα λόγω της αναγνώρισης των ανεπαίσθητων συμπτωμάτων που εντόπισε ο γυμναστής της και της εμπιστοσύνης σε αυτόν και της ταχείας δράσης του κλινικού ιατρού. Η εφαρμογή προγραμμάτων σωματικής άσκησης σε ασθενείς με καρκίνο απαιτεί καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν πιθανές αλλαγές στους ασθενείς και, επίσης, καλή επικοινωνία μεταξύ των γυμναστών και της ιατρικής ομάδας, ώστε να είναι δυνατή η άμεση λήψη των  απαραίτητων μέτρων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: ΕΔΩ