Skip to content

Επίδραση της αερόβιας άσκησης στην αρτηριακή πίεση και τα περιφερικά αγγεία σε νεαρούς παχύσαρκους ενήλικες

eim-epidrasi-tis-aerobias-askisis-stin-artiriaki-piesi

Οι παχύσαρκοι ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και συνιστάται τακτική αερόβια άσκηση για την πρόληψη και τη θεραπεία της. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τα νεαρά παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν μειωμένη πίεση αίματος και ανάλογες αγγειακές αποκρίσεις μετά την άσκηση.

Σε πρόσφατη μελέτη, τριάντα έξι (36) νεαροί ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι 18 από αυτούς με φυσιολογικό σωματικό βάρος και οι 18 παχύσαρκοι, εκτέλεσαν άσκηση ποδηλάτησης μέτριας έντασης διάρκειας μίας ώρας και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και της ροής αίματος των κάτω άκρων τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιου βαθμού υπόταση μετά την άσκηση. Ωστόσο, αν και η παχυσαρκία δεν επηρέασε την (αναμενόμενη) υπόταση μετά από μία ώρα άσκησης μέτριας έντασης, οι παχύσαρκοι ενήλικες εμφάνισαν μικρότερη μετασκησιακή περιφερειακή αγγειοδιαστολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους κανονικού βάρους. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν μεταβολές που προκαλούνται λόγω της παχυσαρκίας στις αποκρίσεις του περιφερικού αγγειακού συστήματος μετά την άσκηση.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: 4 Central_and_Peripheral_Postexercise_Blood_Pressure.13