Skip to content

Month: Νοέμβριος 2019

Μηχανισμοί προσαρμογής vs καταπόνησης

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του “ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ-ΕΚΠΑ”, θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση με θέμα “Μηχανισμοί προσαρμογής vs καταπόνησης (overtraining) μετά από συστηματική άσκηση”, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 14:00 στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Μικράς Ασίας 75, Γουδή, Κτήριο 16, Ισόγειο, Αίθουσα 29.
logo

Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να περιορίσει παραμέτρους που αφορούν στην ανάπτυξη και την επιθετικότητα του καρκινικού όγκου

Παρόλο που η άσκηση με αντιστάσεις αναγνωρίζεται ως ένας ενισχυτικός παράγοντας στην θεραπεία του καρκίνου λόγω της ικανότητάς της να αποτρέπει την απώλεια της μυϊκής μάζας, τη μυϊκή αδυναμία και την καχεξία, δεν είναι γνωστό αν μπορεί να μετριάσει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακής νόσου

Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η αυξημένη μυϊκή μάζα (πάχος τοιχώματος) της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, καθώς και η αυξημένη αναλογία μάζας προς τον όγκο της αριστερής κοιλίας αποτελούν δυσμενείς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Θεραπευτική Άσκηση στην Ιατρική

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Θεραπευτική Άσκηση στην Ιατρική’’, με συνδιοργάνωση του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου “EXERCISE IS MEDICINE”, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μοριακή & Εφαρμοσμένη Φυσιολογία” της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών με θέμα “Αυτοάνοσα, Ρευματικά, Μυοσκελετικά και Μεταβολικά Νοσήματα”.

Εύκολα εφαρμόσιμες μορφές άσκησης

Σε άτομα που έχουν υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο και εμφανίζουν ακόμη δυσκολίες στο να εκτελέσουν συνήθεις ασκήσεις ενδυνάμωσης και μετακίνησής τους, λόγω έλλειψης μυϊκής δύναμης και (νευρομυϊκού) συντονισμού στην πληγείσα πλευρά, η διασταυρούμενη εκπαίδευση, η άσκηση σε χειροεργόμετρο, καθώς και η ποδηλάτηση με ταυτόχρονη άσκηση σε χειροεργόμετρο, αποτελούν εύκολα εφαρμόσιμες μορφές άσκησης που μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη και τη λειτουργική ικανότητα των πληγέντων άκρων αυτών των ασθενών.

Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρονίων νόσων

Την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, στη Σπάρτη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα “Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρονίων νόσων” Σακχαρώδης διαβήτης – Υπέρταση – Οστεοπόρωση -Καρκίνος – Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα.

6 Νοεμβρίου 2019, Εσπερίδα: Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων – Κτήριο Βιβλιοθήκης Σπάρτης, Σπάρτη

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, στις 18:00 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Με τη συμμετοχή των: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «EXERCISE IS MEDICINE» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΕΦΑΙ) ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ VIDEO – OMIΛΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΔΩ

Πνευμονική αποκατάσταση στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Σήμερα, Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, στις 14:00 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία του Δικτύου Θεραπευτικής Άσκησης_ΕΚΠΑ για το ακαδημαικό έτος 2019-20 από τον κ. Δημήτριο Τουμπανάκη, MD, PhD, Πνευμονολόγο, με θέμα: «Πνευμονική αποκατάσταση στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια».
Καλέστε μας
Επικοινωνία